Breaking News

Σε επιφυλακή η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για τυχόν υπερχείλιση του ποταμού Νέστου

Σε πλήρη επιφυλακή τίθεται για τις επόμενες ημέρες ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας  Καβάλας, ώστε να αντιμετωπιστεί, αν χρειαστεί, κάποια έκτακτη ανάγκη εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που θα πλήξει την περιοχή μας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες  ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης, αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στον ποταμό Νέστο και στα φράγματα του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης, αλλά και στην ενημέρωση εκ μέρους της Βουλγαρίας για μεγαλύτερη παροχή νερού στα ποτάμια τις επόμενες ημέρες.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Εδώ και μερικές μέρες έχουμε ενημερωθεί από τις διπλωματικές αρχές της Βουλγαρίας, ότι έχουμε υψηλές παροχές νερού και στα ανατολικά όπως στον  Έβρο ποταμό, αλλά εκείνο που μας αφορά είναι υψηλές παροχές και στην περιοχή του Νέστου. Τα φράγματα έχουν σχεδόν γεμίσει και γι’ αυτό παρακολουθούμε το θέμα. Δεν έχουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής. Η πρόβλεψη της Ε.Μ.Υ. μας λέει ότι Τετάρτη (21/3) βράδυ και Πέμπτη (22/3) πρωί θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως όταν θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και στην περιοχή μας, γρήγορα θα λιώσουν τα όποια χιόνια και οι απορροές στα ποτάμια θα είναι μεγάλες. Θα έχουμε τον νου μας να διαχειριστούμε το θέμα. Έχουμε καλή ετοιμότητα και με τα μηχανήματα και με το Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης για να εκτονώσουμε το ποτάμι αν χρειαστεί. Αν επαληθευτούν οι προγνώσεις θα έχουμε παροχές και σε ρέματα και κοίτες που δεν έχουν συνήθως νερό. Απαιτείται η προσοχή των πολιτών για να μην έχουμε προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΡΑΚΗ
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, δήλωσε: «Διανύουμε μια περίοδο με αξιόλογες ποσότητες νερού κι αυτό το κρατάμε. Το πώς επηρεάζεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, οι περιοχές είναι εντοπισμένες και το θέμα με το φράγμα είναι κάτι με πολλές παραμέτρους. Κρατάμε το θετικό της καλής διαχείρισης του όλου συστήματος. Το φράγμα του Θησαυρού είναι σε πληρότητα 80% , ενώ το μικρό φράγμα της Πλατανόβρυσης λίγο παραπάνω. Τα φαινόμενα που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες μάλλον θα είναι αξιόλογα, όμως θα είναι διαχειρίσιμα απ’ ό,τι μας είπαν από τη Δ.Ε.Η. Το ποτάμι είναι αρκετά φουσκωμένο κι αυτό είναι χρήσιμο γιατί καθαρίζει και η λεκάνη πάνω από τη γέφυρα από τη λάσπη και μέσα στην κοίτη γίνεται καθαρισμός των φερτών υλών. Η πλημμύρα έχει και θετικά στοιχεία».
Αναφορικά με την περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων, ο κ. Κιβράκης δήλωσε: «Στα Τενάγη σχεδόν έχει λυθεί το θέμα, καθώς δεν έχουμε πλημμύρες. Έχει καθαριστεί η κεντρική τάφρος, επαναχρησιμοποιούνται έργα τα οποία έχουν βγει από την έκπτωση και γίνεται καλή διαχείριση. Έχουμε ξεχάσει τα προβλήματα που υπήρχαν πριν από μια 5ετία».
Όσον αφορά τη Θάσο, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας ανέφερε: «Το άλλο κομμάτι που μας απασχολεί είναι η Θάσος όπου τα έργα έχουν ολοκληρωθεί από τις δασικές υπηρεσίες και ο δήμος που έχει εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, προχωρά και αυτός σε έργα καθαρισμού μέσα στο δάσος. Όλα αυτά θα συντείνουν στην αναζωογόνηση του δάσους, λόγω και του ήπιου καιρού. Γενικά, έχουμε τα εργαλεία, ώστε αν προκύψει η ανάγκη για επικίνδυνα φαινόμενα να ανταποκριθούμε. Θέτουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας σε πλήρη επιφυλακή και αντιμετωπίζουμε αν χρειαστεί όποιο φαινόμενο μας παρουσιαστεί».
ΤΑ ΔΑΣΗ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αναφέρθηκε και στη σημασία των δασών στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας αναφέροντας: «Στη Θάσο με την προσπάθεια που κάναμε σαν περιφέρεια και των χρημάτων που έχουμε εξασφαλίσει μετά τις πυρκαγιές, έγιναν μια σειρά από σημαντικά έργα. Στο Παγγαίο, ο δρόμος που φτιάξαμε είχε δεκαετίες να φτιαχτεί και τα τρία σημεία στα οποία προκλήθηκαν προβλήματα θα αποκατασταθούν και μόλις αρχίσουν να δουλεύουν τα ασφαλτάδικα θα αποκατασταθεί ο δρόμος. Σημαντικό είναι να πούμε ότι θα πρέπει αυτό το ενδιαφέρον να περάσει σε όλους τους πολίτες, δηλαδή της μέριμνας για το δάσος και της φροντίδας. Δεν μπορεί να το κάνει καμιά υπηρεσία μόνη της αν δεν το προσέξουν οι πολίτες. Στέλνω μήνυμα προς όλους ότι πρέπει τα σημαντικά δασικά αποθέματα να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Θέλω επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου για την προσπάθεια της δασικής υπηρεσίας».
Τέλος για την παγκόσμια ημέρα προστασίας υδάτων που έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε: «Από την Τεχνική Υπηρεσία έχει προγραμματιστεί στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ένα μεγάλο τμήμα του αρδευτικού έργου στη δυτική πεδιάδα του Νέστου, να τεθεί σε λειτουργία. Είναι σημαντικό γιατί στις εκτάσεις της Πέρνης, της Πετροπηγής και του Ερατεινού το δίκτυο θα γεμίσει με νερό. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να έχει απώλειες το αρδευτικό δίκτυο από τα χωμάτινα αυλάκια, θα έχει αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη, θα προστατευθούν οι εκτάσεις από την αλατότητα. Το διακύβευμα του εν λόγω έργου ήταν η εξοικονόμηση νερού. Γι’ αυτό κι έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό δεδομένης της χρηματοδότησης όσον αφορά το νότιο κομμάτι και γίνονται στα αγροκτήματα των Πηγών, της Κεραμωτής, ενώ θα προχωρήσει και το θέμα του αγροκτήματος Αγιάσματος. Δεν θέλω να θυμηθώ τι θα συνέβαινε αν υπερίσχυαν οι φωνές που έλεγαν να σταματήσει το έργο, να γίνει υπογείωση κλπ. Ακόμη κι αν τεχνικά γινόταν θα έπαιρνε νερό η περιοχή μετά από 15 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση, ενώ τώρα θα είναι για χρήση ήδη από φέτος».
Πηγή : efimeridakavala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια